torsdag 31 mars 2011

Trädgårdsänglar

Jag har ett litet trädgårdsaltare. Jag kallar det så för där ligger rostiga trädgårdsredskap som offer till trädgårdsgudarna. Där ligger alla favoritträdgårdsböcker på hög och längst upp på toppen sitter två trädgårdsänglar och vakar över allt.






Redskapen ligger där på trädgårdsaltaret som en påminnelse om vad som komma ska. När våren har röjt undan alla spår efter vintern och skrämt bort tjälen ur marken. Då man kan väcka sin trädgård till liv igen med spadtag och omvårdnad.

tisdag 29 mars 2011

Vitaminkick

Skulle behöva en riktig vitaminkick. En rejäl injektion av ren energi. Försöker mota bort lättare förkylning med vitaminer och vila. Fattar inte hur kan man vara trött när solen skiner starkare än en lanterna utanför fönstren.



Ökar dosen med C-vitamin ytterligare och hoppas på mer energi imorgon.

söndag 27 mars 2011

Trädgårdsdrömmar

Det finns fortfarande tid att drömma sig bort innan händerna ska ner i myllan i trädgårdens rabatter. Tid att skaffa fram frökataloger, damma av trädgårdsböckerna och läsa om det allra senaste i trädgårdstidningarna. Tid att planera, skissa och drömma en liten trädgårdsdröm.


Jag drömmer om pioner, rosenbuskar och klematis i överflöd. Jag drömmer om mormorsväxter som akleja, fingerborgsblomma och stjärnflocka. För jag vill skapa en riktig torparträdgård, med överflödet hos en riktig English Cottage Garden. Nu inser jag ju att detta inte kan ske under en säsong. Det tar tid för de plantor man valt att växa till sig. Man måste ha tålamod innan man har lärt sig trädgårdens förutsättningar. Men i drömmen där prunkar ändå rabatterna i ett skirt rosa överflöd ackompajerat av en rubust grönska.

lördag 26 mars 2011

Lördagslyx

Ny tidning har utkommit - Lantliv Trädgård. En kombination av det bästa av två världar - Lantlivs fantastiska bilder och repotage och inspirerande trädgårdsläsning. Rena drömmen för trädgårdsälskaren!






Frukost på sängen - bunkrade upp med te, fruktsallad och tidning. Blev inspirerad och drog fram alla trädgårdsböcker. Många sidors läsning och många fantastiska trädgårdsbilder att insupa. Kan knappt vänta tills man kan sätta spaden i marken i trädgården.

fredag 25 mars 2011

Virkning & vackert väder

Ännu en vecka har gått, vissa veckor går hur snabbt som helst. Det är skönt att det är helg. Jag vet vad jag hoppas på - virkning & vackert väder. Tid att kunna sitta ner med ett handarbete och inbjudande väder som lockar till långpromenad.


Detta är helgens projekt. Virka de sista rutorna och kanske börja monteringen. Jag är helt såld på mormorsrutor och älskar att sitta och virka men det känns ändå tillfredsställande när man börjar bli klar med ett projekt. Detta blir pläd i grått till soffan i lägenheten. Ha en riktigt härlig fredag!

onsdag 23 mars 2011

Loppisfynd

Visar lördagens loppisfynd. Finfin plättpanna i gjutjärn. Nu blir det nygräddade plättar någon helgmorgon. Ser fram emot det!


Plättjärnet passar dessutom perfekt till vedspisen på landet. Vacker att ha stående framme vid den vitkalkade murstocken. Kul att ni kikade in! På återseende!

tisdag 22 mars 2011

Bostonbästisar!

Vilken fin helg vi har haft! Var ute och promenerade i vårsolen tillsammans med mina underbara fyrbenta vänner Sigrid, Mimmi och Cajsa. Efter promenad i skogen blev det välförtjänt slappande i soffan.



Här har vi tre bostonterrier med tre helt olika personligheter. Mimmi är en lite äldre madam med mycket charm och karisma. Cajsa är söt, tillgiven och busig. Och så har vi minstingen Sigrid som är livliga, nyfiken och alltid redo.

Sigrid hälsar att hon minsann kommer övervaka detta projekt. Plikten framför allt!

söndag 20 mars 2011

Virkad värme

Virkad värme visas vårvindar till trots. Klassiska mormorsrutor virkade i enfärgad och melerad värmande ull.




Blev precis klar med denna pläd i beiga toner. Passar perfekt till blått och linne i lägenheten. Stolt är jag också när jag tillverkat något själv. Inget slår handgjort! Plädarna är virkade i M&K Eco Ull och M&K Eco Multi Ull från Marks & Kattens.

lördag 19 mars 2011

Frukostflingor

Äntligen helg! Frukostflingor & Lantliv. Det är verkligen lyx att kunna sitta i sängen med sitt favoritte och senaste numret av tidningen Lantliv och bara mysa. Har hunnit med en morgonpromenad och frukost på sängen. Härnäst hägrar besök på loppis. Vilken lördag!






Lyxig frukost med egenblandade flingor och favoritteet Blueberry från Dilmah. Brickan kommer från Mölndals museum. Mönstret på brickan är åldrade tapetfragment i härliga blåa toner. Ha en riktigt härlig lördag och på återseende!

tisdag 15 mars 2011

Vill ha vår!

Började dagen med en morgonpromenad. Man känner riktigt i luften att våren är på väg. Och så har de sagt på TV att våren har kommit, och då är det ju sant: ).


Känner att jag vill ut och gräva i trädgården vid stugan, trots att tjälen knappt har gått ur marken. Kanske får jag lugna mig några veckor till. Nöja mig med att bläddra i trädgårdstidningar och vackra böcker tills vintern har släppts sitt gepp på riktigt och allt börjat tina. Och när den dagen kommer då ska jag stå i första ledet med krattan i ena handen och spaden i den andra.

måndag 14 mars 2011

Åldrad skönhet

Värme är viktigt. Speciellt i ett gammalt oisolerat hus där vinden drar rakt igenom väggarna. I ett av sovrummen på andra våning i stugan stod denna åldrade skönhet och väntade på lite omvårdnad. En lite ovanlig modell från början av 1900-talet. Fick tips om Hus till Hus i Alingsås som är fantastiskt duktiga på att restaurera gamla vedspisar och kaminer. Så en resa till Alingsås fick det bli.




Fröken Bolinder efter välbehövligt ansiktslyft. Hela kaminen har plockats isär, blästrats, på nytt sats ihop och svärtats. Ny ugnsdel kar gjutits för värmeisolering och säker eldning. Kaminen är cirka 100 år gammal men tack vare skicklig renoveringen är den nu i nyskick.

söndag 13 mars 2011

Fint fika!

I helgen har jag rest ner till vänner i Nybro. Har fått eget rum i deras underbara nyrenoverade hus. Vi började helgen med lördagsfrukost med färska frallor från fantastiska Sandbergs Konditori. Frallor med dinkel, råg eller smält ost, gott pålägg och te. Vilken start på dagen!

Det har varit en lugn helg. Vi gjorde en liten utflykt och tittade på gamla smålänska torp och gårdar. Underbara röda stugor med mossiga takpannor och knotiga fruktträd. Allt inramat med pittoreska trägärdsgårdar. Vill adoptera varenda övergiven stuga.

Vi har också hunnit med fint fika, naturligtvis från fantastiska Sandbergs.





Tackar mina vänner för visiten i Småland. Tänker på de röda stugorna i skogsbrynet och tänker på alla löpmeter med trägärdsgård som fullbordar intrycket av svensk idyll. Har länge drömt om att sätta upp en trägärdsgård rund min lilla stuga. Till sommaren kanske!

lördag 12 mars 2011

Sitta fint!

Loppisfynd som har fått nytt liv med vit färg och Toile de Jouy-tyg på sitsen.


Nu skulle det sitta fint med en varm brasa och en stor kopp te...och kanske något till teet :) På återseende!

onsdag 9 mars 2011

Gamla nyheter

Nyheter och information sprids snabbt i dagens samhälle. Annat var det förr då de senaste nyheterna endast kunde läsas i en dagstidning. Och när man läst tidningen så återanvände man pappret exempelvis genom att använda tidningen i tak och på väggar som lager under tapeter.




Detaljbilder på en vägg där tidningspapper har använts under tapet. Reklam, artiklar och annonser på födslar från början av förra århundradet döljer sig under lager av tapet. Spännande att ta del av dessa åldrade nyheter.

tisdag 8 mars 2011

Anno någon gång

Jag är nyfiken av mig. Jag vill veta mer. Jag vill forska i bakgrunden, se helheten, förstå sammanhangen. Gamla hus fascinerar mig. Äldre byggnader har så mycket att berätta. De berättar om människorna som bott i husen, och vad byggnaden har haft för syfte. Man kan ofta se på en byggnad ungefär när den är byggd. Man kan se, så när på ett årtionde, när renoveringar har skett. Igenom allt löper en röd tråd. Där finns ledtrådar och små tecken som skildrar år, årtionden och ibland århundraden som har passerat.

Detta foto på stugan är taget för många många år sedan. Fotot hittades i grannens lada. I stort sett ser huset, som är byggt någon gång i slutet av 1800-talet, ut på samma vis idag. Jag skulle vilja se fler gamla bilder från gångna tider. Jag skulle så gärna vilja veta mer. Jag vill veta när huset byggdes, vilka som bodde där och hur de levde. Svaren känns så långt bort. Framöver kommer det att krävas detektivarbete för att få fram svar. Just nu finns blott detta foto, men det är i alla fall en liten bit på vägen - för en nyfiken.

måndag 7 mars 2011

Min dag räddad

Min dag började inte särskilt bra. Min frys hade bestämt sig för att inte vara med längre, med en smärre översvämning och tinad mat som följd. Jag fick börja morgonen med att svabba golv och slänga tinad lax, broccoli mm. Kom sent till jobbet och kände mig butter. Vissa dagar är man bara trött och hängig och idag var en sån dag. Men så när jag kom hem vände det. Jag hade fått senaste numret av Allt om Trädgård i brevlådan. Härligt att få drömma sig bort en stund. Drömma om vår och sommar, blommor och blad, grönska och dofter. Inspirerad av tidningen hittade jag denna bild på hårddisken.



Vårblommor på köksbordet i stugan. En blandning av lupiner, förgätmigej, pärlhyacinter och gräslök. Det är det bästa med en trädgård, att man kan gå och plocka in blommor till en fin bukett.

lördag 5 mars 2011

Cupcakes

I går bakade jag cupcakes tillsammans med mina syskonbarn. Receptet hittade vi på recept.nu. Vi blandade i blåbär både i smeten och i frostingen och toppade med strössel. Resultatet blev jätteläckert, både för öga och gom.









Det blev bakning som fredagsmys denna vecka. Hembakat och en kopp te, det är svårt att slå.  Några åt en, andra åt två. Och råkar det bli en cupcake över kan man alltid ge bort den till någon man gillar.

fredag 4 mars 2011

Ljus

Solljus, dagsljus, mysljus och i brist på annat så tänder man ett ljus. Ljus kan ge skärpa och ljus man mjuka upp. Ljus kan värma och ljus kan belysa.

I stugan tänder jag ljus både för ljuset, mysfaktorn och värmen de sprider.


Ljuvliga ljusstakar i gjutjärn från Louise Interiör. Gammal trälåda med fantastiska detaljer, fylld med vita hyacinter och blå pärlhyacinter våren till ära.



Idag låter jag allt ljus falla på min underbara gamla trälåda Kunde inte låta bli att fota detaljer och frossa i åldrat trä, fantastiskt beslag, läder och rostig stål.







Läderbeslag och rostig spik. Det blir inte mer bondromantiskt än så. En liten pärlhyacint fick också gästspela och visa sin näpna skönhet. Med dessa bilder önskar jag er en riktigt härlig helg. På återseende!